trešdiena, 2011. gada 21. septembris

Sen neredzēta!

:)

Kauns! Man ir liels kauns, ka nespēju atrast laiku, lai padalītos ar kārtējām manām izdarībām. :(

Nesen atgriezos no darba un secināju, ka veselīga miega vietā padarbošos gar bildēm un blogu. Izgulēšos koka mētelītī.

Tad nu pēc kārtas:

Citronu gardumiņi
Pāris dienas atpakaļ izlēmu mammai par godu izcept pāris mafinu. Tā, kā būdama pie viņas pamanīju paciņu Dobeles citronu keksa, izlēmu to izmantot. Tik to citronu keksu es uzlaboju, pievienojot ūdens vietā pienu. Kā arī tika pievienotas ananāsu sukādes. Kad keksiņi bija izcepušies, un nedaudz atdzisuši - iemērcu to augšiņas izkausētā šokoladē. Kā mamma teica ēdot trešo keksiņu - ka es to paciņu esot atdzīvinājusi! Prieks censties.
P.S. pašcepti keksi man garšo labāk.. :)




Otrai virtuves darbs - bija "gardais makaronu sacepums"
Kad vīrs piedāvā novārīt makaronu, tas nozīme, ka būs vienkārši novārīti makaroni ar kečupu, labākajā gadījuma kāds cīsiņš klāt. Bet savukārt, kad es piedāvāju novārīt vienkārši makaronus, tas nozīmē, ka tur atradīsies viss kas ledusskapī mētājās - tas kā pie Mārtiņa Rītiņa. :)
Makaronu sacepums
Domāju, ka bildes izteiks daudz.

Tatad:
Novara makaronus, kādi nu kuram garšo (man, piemēram, nepatīk makaroni spirāles).
Makaronus ieber cepamtraukā, piegriež gaļiņu, vai sēnes, vai garneles, vai krabju nūjiņas, vai tikai dārzeņus - fantāzijai nav robežu. Man šoreiz bija 2 veidi gaļiņas (apcepti vistas filejas gabaliņi un kūpināts karbonades kabaliņs, pāris dienas nostāvējis - sacepumam der ideāli), tomāti, garšvielas - pipari, sāls, tā kā bija vista, tad piebēru Indiešu kariju (nopirku Alfā Tiger veikalā pa 1Ls (labs)!), kaltēts tumšais baziliks. Arī ar garšvielām var variēt. Un nobeigumā pārlēju ar sakultām 2 olām un saldo krējumu. Ka arī pārbēru ar rīvētu Holandes sieru. Liek cepeškrāsnī 180° tik ilgi līdz siers izkusis un olu maisījums sacepies.
Lai garšo!

Un trešais tādienas garadarbs - ķirštomātiņi želejā!

Vadījos pēc Ievas Mājas un Ievas Virtuves receptēm. Saliku abas kopā - kādi sanāca, došu ziņu vēlāk, vēl nav nogaršots.

Kā arī atradu recepti vēl ābolu pārstrādes iespējai - ābolu sacepums ar rupjmaizi. Dažādības pēc bija labi.

Tā lūk biju pastrādājusi!

P.S. jāsāk adīšanas/tamborēšanas darbi - ārā auksts. Novēlu krāsainu rudeni! :)

ceturtdiena, 2011. gada 15. septembris

Ātrā ideja pusdienām jeb E.K. x2 mīļākā zupa

Njaa, tas rudens nāk ātri. Ir pirmairs kritušais (fuh, juniors E.K. vēl turās). Izlēmu pagatavot slimniekam superviegli gatavojamo un ņammīgo zupu. Ir dārzeņu sezona!

Puķkāpostu/brokoļu krēmzupa ar zilo sieru un grauzdiņiem
(pielāgota recepte no Ievas virtuves)

1l sakņu buljona (kad nav garīgā ar to ķēpāties, ņemu vistas buljona kubiņu, jo tie ir vienmēr mājas)
1 puķķāposts
1 brokolis (jo lielāki, jo vairāk vajag buljona)
200ml salda krējuma
malts muskatrieksts, pipari, sāls (ja vajag pašvārītam buljonam)
zilais siers (Dor blue - man ar šo garšo visvairāk)
grauzdiņi (satosterēju maizi kas ir mājās, parasti tā ir graudu maize, garša man nemainās)
(receptē minēts, ka zilā siera vietā var lietot pesto, es neesmu mēģinājusi)

Uzvara buljonu, ieliek puķķāpostu un brokoli, kas sadalīti rozetēs. Vāra 10min (aptuveni). Sablenderē, pieber piparus, muskatriekstu. Pielej saldo krējumu - uzvāra. Lej smukos baltos šķīvjos, pieber sagrieztu gabaliņos sieru un grauzdiņus!
Bauda nesteidzoties :)

Lai labi garšo..

piektdiena, 2011. gada 9. septembris

Dzija

Shodien sazvaniiju draudzenes radus, kuriem ir looooooti daudz aitas. Tas nozime, ka ir dzija maniem adijumiem. Ta nu iepirku divus pilnus lielus maisus ar dabigo aitu dziju, bez jebkadiem sintetiskiem piemaisijumiem. Pat ta jociga aitu smarzha ar vel ir :) nekas, to var dabut ara.
Prieks!


trešdiena, 2011. gada 7. septembris

"Aiziet vasariņa!"

Tikko abi iemācījāmies jaunu dzejolīti. Tik jauks, ka man ar netīšām izdevās iegaumēt to:

Vasariņa, vasariņa
Druvas malā sēž uz ciņa.
Projām doties pošas viņa -
Labā, siltā vasariņa.

Atnāks rudens, savāks balvas:
Ābolus un kāpostgalvas,
Rudzus, kviešus, pīlādžogas,
Bērza iedzeltenās sprogas.

Kad būs apēsti pēc kārtas
Āboli un ogas sārtas,
Atkal gaidīsim mēs viņu -
Labo, silto vasariņu.

(L.Vāczemnieks)

Makaronu piena zupa

Kad ir atnācis MR.slinkums, kā piemēram man, tad der atcerēties, ka garlaicīgie makaroni ar kečupu var pārvērsties nedaudz veselīgajā makaronu - piena zupā!
Uzvāra makaronus, pievieno sviestu, cukuru un pienu. Gatavs, kad piens uzvārījies. Ir patīkami atcerēties bērnību, vai vismaz savu bērnu agro bērnību.

Lai gardi slinkojas :)

P.S. nemaz tik slinka nebiju, uzcepu šokolādes/kabaču maffinus pēc skinnyzucchini receptes. Visiem patika, paldies!

aizdomīgi gardi..

pirmdiena, 2011. gada 5. septembris

Vienkāršās vafeles

Kā jau minēju, manā īpašumā ir parādījusies vecā labā krievu laiku vafeļu panna. Tā nu ķēros pie viņas iemēģināšanas, jāatzīstas - ir ziepes! Viss sanāca tik labi, ka bail pārēsties :)

Recepte (pielāgota no cālis.lv)
50g cukurs
50g sviests
1 ola
150g miltu
250 ml piens
sāls

Olu saputo ar cukuru, pievieno izkausētu sviestu, miltus, pienu, sāli. Sajauc kārtīgi, lai nav kunkuļi un liek ledusskapī 1h uzbriest.
Cep vafeļu pannā. Pasniedz ar kādu no saldajām mērcēm (šokolādes, karameļu, iebiezinātais piens vai kādu gardu džemu).
Par nelaimi viņas sanāk nedaudz mīkstas, ja pa maz pacepj, un ja pēcāk krāme kaudzē. Es viņas liku pa vienai uz koka dēlīša, lai sacietē.



Diez vai no šīs receptes sanāktu vecās labās tūtiņas, bet našķis superīgs. Ēdām kopā ar mājās gatavoto ābolu biezeni. Pirkstiņi nolaizīti, un tētim arī dažas palikušas. Ņam!

pirmdienas izvirtības, jeb kā es mājās gandrīz nospiedu kabaci

Hallo!!

Pirmdiena. Visiem normāliem cilvēkiem smaga diena, bet man  - NĒ! Jo šodien ir kabaču diena. Grozījos un rosījos pa māju (tas nozīmē, neko nedarīju kā tikai meklēju 5. stūri), līdz hopā, gandrīz uzkāpu saviem septiņiem izmētātajiem kabačiem. Tā kā dzīvoklis ir mazs - tikai 3 istabas, tad esmu izlēmusi, ka kabači stāvēs pa ceļam no virtuves uz viesistabu un traucēs visiem pa ceļam. Tas laikam ir tāds reklāmas triks, saucas - apēd mani!
Tā nu lūk ideja bija rokā pusdienām. Nazis, mizotājs, rīve, bļoda, panna, šķīvis, dakša, krējums - un pankūku vairs nav.
Recepte: (salikta no visiem pa bišķim, bet esot tik laba, ka mamma tagad gatavo pa manai modei, ne es no viņas)
1 liels vai 2 nelieli
2 olas
4 ē.k ar kaudzi miltu
2 burkāni
sāls, pipari
4 daiviņas ķiploka

Kabačus un burkānus sarīvē uz rupjas rīves. Pievieno olas, miltus, sāli, piparus un saspiestus ķiplokus. Visu sajauc kopā. Man labāk tīk, kad mīkla nav šķidra - vieglāk cept (pankūkas top paklausīgākas). Cep ietaukotā pannā.
Lai labi garšo!




Ar pannu ir tā - ilgi man nācās meklēt savu ideālu (kā jau katrai īstai saimniecei), līdz beidzot atradu. Panna ir no Maximas pēdējās akcijas, kur pa 0.01Ls varēja dabūt 20cm mazo pannu. Pamēģināju, cept lielās pankūkas - izdevās! Šo ideju arī biju noskatījusies, kad bijām ar kolēģēm Varšavā. Tur lietuviešu tirgones cepa kartupeļu pankūkas, tik lielas, ka viena pankūka bija tieši tik liela, cik plastmasas šķīvis. Baigi ērti, apēd vienu un vēders jau pilns!

P.S. vakar sanāca pabūt vairākās vietās, un no katras paņemt sev vajadzīgo. No rīta devāmies uz Molu, tur JR grāmatnīcā iegādājāmies dāvanu Ernesta draugam. Netīšām sanāca noiet gar kulinārijas grāmatu plauktu. UN tur es ieraudzīju visu virtuves cienītāju sapņu grāmatu (vismaz tā domā amerikāņi) - Julia's Child Mastering the Art of French Cooking (This is a classic guide to French cooking, with over 1,000 clear, authentic and delicious recipes for everything from Boeuf Bourguignon to the perfect omelette. Bon appetit! The legendary cookbook that inspired "Julie and Julia". "The most instructive book on fine French cooking yet written in the English language." (Elizabeth David)). Jā jā, tieši šo grāmatu es redzēju, un protams, ka acīs iedegās liesmiņa un vārdi kas izlēca no mutes bija- zaķīt, es gribu šo grāmatu. Paldies Dievam, zaķīts, vairs šim pasākumam netic, un viņa teksts ir - nu pasaki to visiem visiem visiem, lai zin, ko tev dāvināt Ziemassvētkos :) gudri.
Savukārt, pēcpusdienā devāmies pie manas mammas. Mammai ir ideja, viņai vajagot remontu, tāpēc mums bija jāiet palīgā šķirot mantas. Nu jāāā, sen nebija nekas tāds dižs darīts. BET visā šaja ne visai jaukajā pasākumā bija daudz zelta maliņu, kā piemēram: es atradu veco maizīšu tosteri, kuru mamma nelieto, bet man ka reiz tādu gribējās iegādāties :) kā arī atradu veco labo savienības laikā ražoto vafeļu pannu ESTA2. UN neskaitāmu daudzumu pavārgrāmatu (mana mamma pēc dokumentiem ir pavārs, un gatavo viņa SUPERĪGI). Tā nu sanāca pāris stundas veltīt grāmatu šķirstīšanai un vaimanāšanai par tēmu, cik viss ir forši, un kā man ir paveicies. Un beigās, mans paziņojums, bija tāds, ka VISAS pavārgrāmatas es pievākšu sev - super. Izskatās, ka būs gaidāmi, kādi +10kg vienā nedēļā, ha ha!

sestdiena, 2011. gada 3. septembris

Dzimšanas dienas Siera kūka ar dzērvenēm

Vakardien, 2.septembrī, dzimšanas dienu svinēja Elvisa brālis. Šodien ir paredzētas svētku pusdienas/vakariņas ģimenes locekļiem. Tad nu nolēmu paspīdēt ar kārtējo savu kulinārijas meistardarbu - siera kūku! Klasika.
Recepte:
2-3 olas
Cukurs (pēc garšas, skatoties ar kādām ogām vai mellenes, dzērvenes, brūklenes u.c) - aptuveni 100g
2 pac. Rama creme bonjour (Philadelfijas siers vai mūsu pašu Kārums krējumsiers)
Biezpiens 1 pac.
Saldais krējums (var iztikt arī bez)
Ogas (200g aptuveni, parasti tās tikai dekorē kūku)
4.ē.k milti (ar kaudzi)
vaniļa (esence vai cukurs)
Pamatnei: 1pac Selgas cepumu
50g sviests istabas t°



Sākumā gatavo pamatni. Cepumus pārvērš drupačās, to var darīt dažādos veidos. Piem. izmalt caur gaļas mašīnu vai ielikt visu blenderī, vai arī ielikt dvielītī un ar gaļas āmuru saskaldīt. Tad drupačas ber ietaukotā cepampannā, un sajauc ar sviestu. Izveido kūkas pamatni. Tālāk gatavo pašu kūku. Saliek visu kopā bļodā un sablenderē (vai ar mikseri sakuļ). Kuļ, tā lai rastos putiņas un kūka būtu gaisīgāka. Lej pannā ar cepumiem, kur ir sabērtas ogas. Ogas var arī pievienot mīklai, un sablenderēt. Cep cepeškrāsnī 180° 45-50 min, atkarīgs cik šķidra ir kūka.

Šī kūka ir forša ogu sezonā - kad viņu ir tik daudz, ka mute jēla no ēšanas.

Lai labi garšo!

Šī dāma, mājas pelēkā kaķene, vienmēr vēro mani rosamies virtuvē. Viņa neprasa ēdienu, bet gan vienkārši visu pārbauda, vai ir ievērotas pareizās sastāvdaļas un proporcijas.

piektdiena, 2011. gada 2. septembris

Pirmais ieraksts - bet protams, ka par kulināriju!

Ir 2011.gada 2.septemris... otrā atvaļinājuma diena. Miesa un gars jau ir nedaudz atpūties, tāpēc tika gatavotas vakariņas.
Pirmo reizi ķēros klāt NE kūku ražošanai, bet gan vnk saldā gatavošanai. Šodien saldais bija no āboliem, jo tos man atveda draudzene. Paldies. Tātad - cepu ābolus ar biezpienu un kanēli! Viss izdevās skaisti, pat garša laba... vienīgi, nedaudz aizrāvos un pa ilgu viņi notupēja cepeškrāsnī - aizpeldēja. Nekas - pirmā pankūka vienmēr kunkulī :) Bet toties vista sinepju/medus mērcē sanāca tik garda, ka visiem bija mazuma piegarša! Priecē
Man laikam tomēr vairāk padodas bildēt un komentēt nevis rakstīt garumgaro emuāru. Gan jau pienāks tād diena, kad saņemšos un ielādēšu visas savas smukās kūku bildes no telefona..

Pirmajai reizei pietiks, izbaudiet bildi ar izplūdušiem āboliem..

P.S. savārīju 5 burciņas ābolu biezenīša. Ziemā ar pankūkām - super!!