svētdiena, 2011. gada 16. oktobris

Ābolu rausis un kartupeļu pīrāgs ar šķinķi

Kad lielajām blokmājām apkure nav pieslēgta, un negribas, lai elektrības rēķins ir baigi lielais, tad noder uzcept kaut ko vienkāršu un gardu. Tāpat bija ar mani, pāris dienas atpakaļ, uzcepu 2 pīrāgus. Viens stiprais jeb sāļais - kartupeļu pīrāgs ar šķiņķi - oriģināla recepte jaunākajā "Ievas virtuve" žurnālā 2011.gada nr.10 (protams, tā tika pielāgota manai gaumei un iespējām). Un otrs ir "Ābolu tējas maize" recepte - no paaudzes paaudzē :)

Kartupeļu pīrāgs

500g kartupeļu
100g sviesta
3 tk. sinepju
3 ķiploka daiviņas
timiāns
3 olas
100ml piena
2 ēk. miltu
50g siera
150g žāvēta šķiņķa
sāls, pipari

Kartupeļus novāra sālsūdenī. Tos nedaudz sastampā, piejauc sagrieztu (sarīvētu sviestu). Pieliek olas. Iemaisa sinepes, timiānu, piespiež ķiploku. Pielej un iemaisa pienu. Piesijā miltus. Kubiņos sagrieztu šķiņķi arī piejauc, un beigās pierīvē sieru. Izklāj cepampapīru, ietauko un uzber miltus. Masu izkārto veidnē, izlīdzina un liek cepeškrāsnī 200° cepties, aptveni 1h. Tas ir līdz paliek zeltaini brūns. Pasniedz siltu, var likt klāt krējumu.


Ābolu rausis

2 gl miltu
glāze cukura
2 olas
1 gl kefīra vai nedaudz mazāk skāba krējuma
1 tk. cep. pulvera
āboli (8 vidēji - der jebkura šķirne, izņemot miltainos)
Pārliešanai: krējums, cukurs, kanēlis, ola

Visas sastāvdaļas sakuļ. Izlej uz cepamās plāts, kurai jau ir ieklāts cepampapīrs. Pa virsu kārto ābolu šķelītes. Pārlej ar kopā sajauktu krējumu, cukuru, kanēli un olu. Cep cepeškrāsnī 180° 15min. Pie tējas garšo super labi - un pagatavot ir super viegli :)


Sveiks rudens!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru